Спи да пораснеш голямо 02.05 | 12:05

Според учените бебета наистина стават по-високи след сън

От Кремена Бедерева

Учените най-накрая разгадаха защо бабите често твърдят, че трябва да спим, за да пораснем и сигурно всеки един от нас е чувал поговорката "Спи да пораснеш голямо".

Според учените бебета наистина стават по-високи след сън.

Резултатите от първото проучване, цитирано от "Дейли мейл", показват, че наистина има връзка между растежа на децата и съня. Според учените сънят и промените в моделите на съня при бебета се свързват с увеличаване на дължината на тялото при бебетата.

Изследването открива пътя за по-доброто разбиране на новородени и позволява на родителите да "предвиждат" кога бебето им ще порасне.

Резултати от проучване в САЩ показали, че пеленачетата спят 4.5 часа повече, два дни, преди да пораснат, като си дремват средно по три пъти на ден.

Проучването, публикувано в списание Sleep, твърдят, че бурният растеж ще се случи в рамките на 48 часа от тези увеличени изблици на сън. И отколкото повече сън започва да се нуждае едно бебе, толкова по-вероятно е то да "изпитва" бурен растеж.

Цифрите сочат, че вероятно бебето увеличи растежа си средно с 43 на сто за всеки следващ сън.

"Резултатите показват, емпирично, че растежът не зависи само от съня, но е значително повлиян от него", казва авторът на изследването д-р Мишел Ламп, от катедрата по антропология в университета Емори в Атланта, Джорджия. "По-дългият сън кореспондира с по-голям растеж в дължината на тялото".

По време на проучването, 23-ма родители записват дневния сън на децата си, като се започне от средата, когато бебетата са едва на 12 дни. Те оценявали растежа на бебетата за период от 4 до 17 месеца.

Авторите на изследването са забелязали, че секрецията на растежния хормон се увеличава, след като бебета заспят, както и по време на дълбокия им сън.

Те твърдят, че тази промяна на хормоналните сигнали по време на сън може да стимулира растежа на костите, което би спомогнало да се обясни защо бебета плачат вечер и често се събуждат – те най-вероятно изпитват "нарастваща болка, болки в крайниците" - именно заради растежа.

"Сега знаем, че сънят е фактор, допринасящ за растежа от биологично гледна точка. Това отваря една врата към разгадаването на загадката защо спим", обясняват още учените.

Водещи

Най-четени