9 часа сън = отличен ученик 15.09 | 16:56

Децата, които спят по-малко от 9 часа на нощ, изпитват затруднения в училище, показва ново проучване

От Кремена Бедерева

Децата, които спят по-малко от 9 часа на нощ, изпитват затруднения с училищните си задължения, показва нова изследване.

В проучването са участвали 142-ма ученика от началните класове, като учените са сравнили броя часове, които те спят с постиженията, които те имат в клас.

Оказало се, че първолаците или шест-седемгодишните деца, които са недоспали добре, се справят доста по-трудно с общуването в училище и с ученето, отколкото техните връстници, които са спали повече от 9 часа.

Учените смятат, че липсата на сън при малчуганите се отразява негативно върху възприемането на основните граматически умения като писане, четене и разбиране на нов материал. Недоспалите първолаци обаче все пак запомнят част от информацията, която получават в училище.

Оказало се, че паметта и способностите им са по-малко засегнати от липсата на сън. И съвсем нормално за модерния свят, в който живеем – виновник за недостатъчния сън при малките е телевизията, но и компютрите също отнемат доста от времето и от съня на малките.

Тенденциите родителите да разрешават на децата си да имат телевизор и компютър в стая си не е от скоро. Според учените именно това е една от основните причини децата да не си доспиват.

А именно сънят вечер е най-полезен за малките, подчертава Рамон Кладелас, от Университета в Барселона и автор на проучването, цитирано от в. Daily mail.

Според специалиста повечето деца спят по-малко, отколкото е необходимо, за да се развиват интелектуално.

"В днешно време имаме пълното основание да се тревожим, тъй като децата са залепени за телевизора, компютъра или видеоиграта, а в същото време не се отдава значение на това, че те трябва да си лягат рано и по едно и също време всяка вечер", обяснява още специалистът.

"Крайно ясно е, че 9 или 9 и половина часа сън на ден са напълно достатъчни за когнитивните функции на децата", смята проф. Ръсел Фостър, шеф на неврологията в Оксфордския университет.

Възрастните пък се нуждаят от шест и половина до осем и половина часа сън, казва той. "Ако един възрастен спи по-малко от пет часа на нощ, аз ще бъда много изненадан, ако би могъл да сътвори нещо прилично".

Водещи

Най-четени