Стотици български двойки съхраняват стволови клетки при раждане 12.02 | 14:48

„Резервните части” се използват за лечение на повече от 80 заболявания

От Филипа Тодева

Стотици български семейства са съхранили стволови клетки при раждането на детето си през последната година и половина, стана ясно на вчерашната лекция в безплатното Общинско училище за бъдещи родители в Пловдив. Всеки месец сключваме по 30 нови договора с родилки от София, Варна и Пловдив, конкретизираха Бистра Ваклинова и Деяна Йорданова от Медицински център "Афродита”.

Клиниката е специализирана в ин витро процедурите и съхранението на стволови клетки и е официален представител в България на Future Health – най-голямата частна акредитирана тъканна банка в Европа за съхранение на хемопоетични стволови клетки от кръв на пъпна връв и мезенхимни стволови клетки от тъкан на пъпна връв.

Бъдещите родители научиха, че стволовите клетки са "основните” клетки, които имат способността да възстановят функциите на кръвната, имунната, сърдечната система и органите в човешкото тяло. Чрез тези т.нар. резервни части съвременната медицина успешно лекува повече от 80 заболявания.

Най-безопасно и ефективно стволовите клетки се изолират от току-що отрязаната пъпна връв на новороденото. Кръвта от пъпната връв съдържа два вида стволови клетки - хомопоетични и мезенхимни. Обикновено пъпната връв и плацентата се изхвърля като отпадък, а те съдържат клетки, които са като "тухли и строителен материал " при изграждането на органите на хората.

Вземането на стволови клетки се извършва след раждането като медицински специалист извлича от пъпната връв и от плацентата материал напълно безболезнено и безопасно за майката и детето. След това този материал се поставя в контейнер и се изпраща в център "Хелт Кеър" във Великобритания, където се съхранява в специални лаборатории.

Взимането, замразяването и съхраняването за период от 20 години на многофункционалните клетки варира между 4200 и 5200 лв. в зависимост от това дали само кръв или кръв и фрагмент от пъпната връв се съхраняват, като вторият случай е препоръчителен, тъй като се обхваща по-голям списък от заболявания за третиране. Потенциалът на тези клетки е огромен, защото се използват за лечението на рак, детска церебрална парализа, мултиплена склероза, диабет, травми на гръбначния мозък, хронични фистули, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност и др.

Стволовите клетки от пъпната връв, превъзхождат стволовите клетки на костния мозък, защото са 100% съвместими за детето и до 80 процента при родителите, братята и сестрите.

Водещи

Най-четени