Страхувате се детето ви да не е аутист. Дядо ви знае 23.09 | 11:55

Учени откриха връзката между двете неща

От Гергана Златкова

Рискът от аутизъм е близо два пъти по-голям за децата, чиито дядовци са станали бащи, когато са били на 50 и повече години, в сравнение с децата, чиито дядовци са били по-млади, когато са станали бащи, сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от ЮПИ.

То обхванало близо 6000 деца аутисти и 31 000 техни връстници в контролната група. Учените установили, че децата, чиито дядовци станали бащи, когато са били на 50 и повече години, е по-вероятно да бъдат засегнати от аутизъм.

Дядовците, на които им се родила дъщеря, когато са били на 50 и повече години, е 1,79 пъти по-вероятно да имат внук или внучка аутист.

Дядовците, които са дарени със син, когато са били на същата възраст, пък е 1,67 пъти по-вероятно да имат внук или внучка аутист. 

Не е от значение дали става въпрос за дядо по майчина или бащина линия, поясни ръководителката на изследването Ема Франс от института Каролинска. 

Изследователите са на мнение, че е възможно генни мутации, които с годините се появяват в зародишни клетки у бащата, да се предават на неговото поколение.

Ако това е налице при бащите, тогава е възможно дядовците също да имат "принос" за поява на свързани с аутизъм генни промени у внуците и внучките им. 

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

Водещи

Най-четени