Хаповете, плащани с обществени средства - в електронен регистър 29.10 | 12:51

Така ще се намалят спекулациите с цените им

От Ивелина Георгиева

От 1 януари 2013 г. пациентите ще имат достъп до публичен електронен регистър и на медицинските изделия, заплащани с обществени средства.

Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при представянето на новата електронна база данни на медицинските изделия. Целта на този проект е да повиши прозрачността и контрола при осигуряването на медицински изделия, както и да намали възможността за спекулации с цените им.

Базата данни на медицинските изделия ще бъде публикувана на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и ще съдържа ясна информация за цените на медицинските изделия и техните характеристики.

Регистърът ще съдържа информация за всички 137 хил. медицински изделия, които ще бъдат заплащани от бюджета на НЗОК, МЗ, социалното министерство, лечебните заведения и републиканския бюджет.

Електронната база данни ще съдържа списък на информация за производителите, вносителите и дистрибуторите на медицинските изделия, уточни Атанасова. Регистърът ще дава още възможност за анализ, планиране и прогнозиране на потреблението на медицински изделия.

Списъкът, който ще се поддържа на интернет страницата на ИАЛ, ще бъде общодостъпен, но той няма да съдържа информация само за продажната цена, посочена от заявителя, и маркера за заплащане чрез средства от МЗ, НЗОК, Агенция за социално подпомагане и лечебни заведения. Информацията за продажната цена ще имат само оторизираните институции, уточниха от здравното министерство.

Целта е да не се получава договаряне, тъй като цените ще се предлагат от различни търговци.

Очаква се от 1 юли 2013 г. МЗ да започне да договаря медицинските изделия на база регистъра. За НЗОК това ще стане от 1 август 2013 г., а от 1 септември 2013 г. Социалното министерство ще започне да изготвя лимити за медицинските изделия.

Водещи

Най-четени