Ходорковски: Харков ще падне до края на годината 22.05 | 18:15

Одеса ще бъде превзета през 2025 г., прогнозира руският олигарх и дисидент

От iNews

Руският олигарх и дисидент Михаил Ходорковски, който живее в изгнание, направи мрачна прогноза за бъдещето на Украйна, предаде Hamburger Abendblatt, цитиран от лупа.бг.

По време на конгрес в Берлин руският олигарх заяви, че очаква до края на годината Украйна да загуби град Харков, а през следващата 2025 година и Одеса. В средата на 2026 година ще се води партизанска война, каза Ходорковски.

Според него единственият начин това да се предотврати е в ръцете на западните страни, които масово трябва да подкрепят Киев в битката срещу руския агресор.

Военни анализатори посочват, че

Украйна е допуснала два големи пропуска през последните месеци.

Първият е нежеланието на правителството на президента Володимир Зеленски да мобилизира повече войски. Вторият пропуск не зависи от Киев и е свързан с дълго блокираната военна помощ в Конгреса на САЩ.

На този фон президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви вчера "осезаеми резултати" срещу руската армия в Харковска област. Русия започна на 10 май изненадваща офанзива в североизточния украински регион, откривайки нов фронт във войната. След първоначалния бърз напредък, настъплението на руската армия се забави, но според американския мозъчен тръст Институт за изследване на войната целта на операцията по-скоро е създаването на буферна зона по протежение на границата, а не навлизане дълбоко навътре в украинска територия.

Украйна от месеци знаеше, че Русия ще отговори нов фронт. Въпреки това според някои анализатори украинските сили са се забавили в изграждането на отбранителни линии, а отказът от масова мобилизация също се посочва като важен фактор за първоначалното напредване на руската окупационна армия.

Водещи

Най-четени