ШОК: човек наистина може да умре от скука 25.11 | 11:30

Учени откриха особено опасен нов вид отегчение

От Гергана Златкова

Случвало ли ви се е просто да седите и да наблюдавате  тиктакащ часовник? Да си играете на телефона, за да не заспите  на лош филм?

Или да попаднете на грешния човек на парти и да се молите някой да дойде и да го "отвлече"? А да отидете на кръчма, вместо на следобедна работна среща? Всичко това се нарича скука и няма човек, който да не я е изпитвал.

Това, което вероятно  мнозина не знаят, е, че скуката има своите нюанси и сега учени  от Германия, Канада и САЩ са идентифицирали нов, пети тип,  съобщи Фокс нюз. Германският изследовател д-р Томас Гьоц, който през 2006 г.  определя четирите подтипа отегчение, сега в сътрудничество със  свои колеги от няколко университета е идентифицирал нов, пети  тип - безучастна (апатична) скука, която много напомня на  чувството за безпомощност или депресията. 

Специалистите обясняват, че подтиповете отегчение се  различават според нивото на умствена възбудимост (от спокойствие до нервност) и според позитивното или негативно възприемане на състоянието, допълва БТА.

Останалите четири типа скука са безразлична (хората в това  състояние са спокойни и затворени в себе си); градуираща (човек се чувства несигурен и е силно възприемчив към промяна или отвличане на вниманието); търсеща (човек се чувства неспокоен и активно търси нещо, с което да се разсее) и реагираща (човек се  чувства отегчен, но е силно мотивиран да се измъкне от  ситуацията). 

Новооткритият тип безучастна скука е особено неприятен, тъй като напомня за усещането за безпомощност или депресия и се характеризира с ниски нива на умствена възбудимост и високи нива на отвращение.

Заради предполагаемата връзка между депресивните състояния и отегчението, за специалистите е притеснително, че изследваните от тях студенти са съобщили за сравнително чести състояния на апатична скука. 

Авторите на настоящото проучване са установили също, че хората не изпитват различните видове скука на случаен принцип, а са склонни към изпадане в точно определен тип отегчение.

Водещи