"Белите дробове" на планетата са застрашени от изчезване 25.11 | 17:32

Без гори и дървета Земята ще се превърне в пустиня

От Андриян Георгиев

Горите - "белите дробове" на планетата ни, са застрашени от изчезване, защото дърветата се оказват много по-уязвими от сушата, отколкото мислеха специалистите досега, пише в. Le Monde.

Когато им липсва вода, дърветата получават емболия - мехурчета въздух блокират съдовете, по които се движат ценните сокове от корените към върховете. Затова засушаването е пагубно за тях. 

Застрашени са всички видове - широколистни и иглолистни, независимо дали са във влажен или сух климат.

За първи път голямо международно изследване обхвана проблема глобално. Резултатите за 220 вида дървета в 80 района с разнороден климат са публикувани в сп. Nature.

Установената уязвимост на екосистемите е стряскаща. Около 70% от изследваните дървета са на ръба и  съществуват на границата на емболията, като възможностите им за маневри са твърде ограничени, независимо дали са в тропическа зона, в зона с умерен или средиземноморски климат.

"Всички дървета и всички гори по света живеят постоянно на границата на хидравличното разкъсване", каза Ерве Кошар, който е съавтор на изследването.

Това изненадващо откритие навежда към катастрофални сценарии, за които учените не говорят, уточнява БТА. Според моделите на климата засушаванията ще стават все по-чести. Уязвимостта на дърветата е нова заплаха за екосистемите, която досега не е отчитана в климатичните сценарии.

Най-четени