"Хиляда градини" хранят Африка 08.02 | 11:09

Движението Slow Food помага на местните фермери да се върнат към корените си

От iNews.bg

С помощта на организацията Slow Food един проект постепенно завладява Африканския континент. Става дума за инициативата "Хиляда градини", която е в подкрепа на местното земеделие.

По проекта се засаждат зеленчукови градини в дворовете на училища и на общински земи в градските и селските региони. Партньори в реализацията на проекта са местните партньорски организации на Slow Food. "Хиляда градини" вече са активни в Кения, Уганда, Кот д`Ивоар, Мали, Мароко, Етиопия, Сенегал и Танзания.

Една от основните цели на програмата е подкрепа на независимостта на доставката на храни и подпомагане на местните фермери, разказват от организацията. "Не даваме пликове с посев и тор на земеделците, а им помагаме да възстановят традиционни сортове, които са устойчиви на климата в Африка. По тази причина и имат по-малка нужда от допълнителна намеса", коментира Серена Милано, генерален секретар на Slow Food.

Създаването на градина е отличен метод за сближаване, тъй като в нея могат да работят хора от различни поколения, а с нейна помощ се опазват и традициите в общността, смятат още еколозите. Освен източник на вкусна храна, градината има и образователна функция. В нея децата се учат да разпознават добрите храни и как да приготвят традиционни ястия.

Slow Food е движение, което промотира начин на живот, близък до корените на общността. За организацията глобализацията в храненето е един от големите проблеми на обществото. В много държави например се забравят традиционните плодове или зеленчуци, а в магазините се продават сортове, които са устойчиви на транспортиране, но вкусовите им качества далеч не са толкова добри.

"Хиляда градини" не прави изключение от основния замисъл на движението. В градините, които вече са създадени в Африка, се използват само природни методи – за тор се използват растения и други натурални вещества. Внимателно се действа и с поливането.

Водещи