Южноафриканците забравят традиционните продукти 21.06 | 15:45

Страната е известен износител, но в магазините рядко се намират пресни плодове и зеленчуци

От iNews.bg

Южна Африка е позната като източник на пресни плодове и зеленчуци през зимните месеци в Европа или в останалите части по света. Отивайки в магазините обаче, южноафриканците купуват вносни стоки, а пресните плодове и зеленчуци често липсват.

Това разказват националните координатори за проекта "Хиляда градини в Африка" в Южна Африка. Инициативата е на екологичното движение Slow Food.

Традиционните храни и продукти на Южна Африка могат да бъдат намерени единствено в някои селски региони на страната. Повечето хора пазаруват от големите магазини и започват да се хранят с нездравословни храни.

В същото време, ако започнем да отглеждаме градини в общностите, хората ще имат достъп до пресни плодове, зеленчуци и зърнени храни, допълват ръководителите на проекта.

Южна Африка е една от страните в света, в които е разрешено отглеждането на генно модифицирана царевица, въпреки че подкрепата сред местното население е много малка.

Проектът "Хиляда градини на Африка" не е просто садене на растения, обясняват от Slow Food. Това представлява цяло движение, което цели опазването на традициите в селското стопанство. На този етап на континента са засадени 223 градини по това движение.

В отглеждането на растенията участват предимно младежи. Така те се запознават с практики, прилагани от техните предци. Позитивите за околната среда също са значителни – намаляват се парниковите газове при транспортирането на продукти, а отглеждането на традиционни култури е в полза на почвите и климата.

Водещи

Най-четени