Greenpeace: Облачните услуги на Apple и Amazon са мръсни 18.04 | 12:17

Към групата на „двойкаджиите“ по използване на зелена енергия се присъединява и Twitter

От Георги Георгиев

В последния си доклад международната екоорганизация Greenpeace даде ниски оценки на Apple по отношение на използването на чиста енергия за захранване на гигантските центрове за данни, върху които се крепят услугите iTunes и iCloud.

Както може да се види от публикуваната на сайта на Bloomberg таблица, Apple не са получили оценка, по-висока от D (или среден 3 по шестобалната система) в четирите анализирани категории на доклада, озаглавен "Колко чист е вашият облак?".

От 14-те проучени компании единствено Amazon и Twitter са с по-лоши общи оценки за категориите, включващи публичното оповестяване на данни за използваните енергийни източници и желанието на компаниите да изготвят планове за подобряването на енергийната си ефективност.

Наред с това активистите от Greenpeace представиха и индекс, който оценява компаниите по количеството на използваната възобновяема енергия като процент от общата консумация. По този показател Apple са шестите поред с най-ниски резултати от 14 оценени компании.

Основното обвинение към голяма част от световните технологични лидери е, че те не се стараят достатъчно да ползват чиста енергия за центровете си за данни, а разчитат на евтиното, но силно замърсяващо производство на електричество от въглища. Едва 10% от тока идва от възобновяема енергия, например, от Слънцето и водородните горивни клетки, сочат данните на Greenpeace.

От Apple обаче не се съгласиха с изводите на екоорганизацията. В писмо до Bloomberg най-скъпата компания в света заяви, че част от оценките на Greenpeace са силно завишени. Така например, основният център за данни в Северна Каролина изразходва 20 мегавата електричество, а не 100, както е в доклада на Greenpeace.

Близо 60% от енергията, нужна за захранването на сървърите на Apple в бъдеще, ще идва от възобновяеми източници като соларна енергия и водородни инсталации, казаха още от американската компания и обещаха, че от следващата година новият им център в Орегон ще се захранва единствено със "зелена" енергия.

Сред "двойкаджиите" от анализа на Greenpeace е и Amazon. Компанията е получила слаба оценка в графите "прозрачност", тъй като е предоставила малко информация за вида използвана енергия за захранването на облачната си услуга AWS (Amazon Web Services). Другата "двойка" е за използване на възобновяема енергия.

Говорителят на Amazon Дрю Херденер защити компанията си с аргумента, че данните на Greenpeace са неточни. Освен това от облачните услуги на Amazon са се възползвали стотици хиляди други компании, които в противен случай е трябвало да захранват свои центрове. Така в крайна сметка облачните услуги на компанията се оказвали сравнително по-екологични.

Най-четени