Slow Food в България: Битката за малките 08.12 | 14:15
Една от основните цели на организацията е подкрепата на традиционното производство
Световното екологично движение Slow Food проведе няколко събития през ноември като целта е да насочи вниманието към малките – ферми и производители и тяхната роля за устойчивото развитие на селските региони.
Към малките фермери и фирми у нас важат същите прекалено стриктни изисквания за хигиена и други бюрократични трудности, които често затрудняват регистрацията на производителите, допълват още еколозите.
"Властите не разбират важността относно подкрепата на традиционните производители", коментира координаторът на Slow Food в България Десислава Димитрова.
Slow Food е една от големите европейски екологични организации. Тя е създадена от италианеца Карло Петрини през 1986 година като отговор на американския начин на живот и бързото хранене (Fast Food). Една от основните идеи е подкрепата на местното производство и насърчаване на отглеждането на традиционни култури като начин за опазване на идентичността и околната среда.
В България Slow Food определи няколко характерни продукта, сред които зеленото сирене от района на с. Черни Вит и смилянският боб, както и каракачанската овца и производните млечни продукти от района на с. Влахи, община Кресна.
Водещи
-
Пеевски: ДПС напуска АЛДЕ! Имаме ценностен разлом
Решението е взето след задълбочен анализ и дебат в партията, свързан с бъдещето и базисните...
23.12 | 13:00
-
Дъщерята на президента Радев страда от булимия?
Дарина плаши зрителите с изпъкнали ключици и броящи се на сцената ребра
23.12 | 12:40
Най-четени
-
Откриха живо кучето на изчезналия 13-годишен Ники от Конаре
Седми ден момчето със синдром на Даун е в неизвестност
23.12 | 09:30
-
След конференцията: ДПС само с един лидер и без почетен председател
Чакъров ще обжалва в съда
23.12 | 10:00