Slow Food в България: Битката за малките 08.12 | 14:15

Една от основните цели на организацията е подкрепата на традиционното производство

От iNews.bg

Световното екологично движение Slow Food проведе няколко събития през ноември като целта е да насочи вниманието към малките – ферми и производители и тяхната роля за устойчивото развитие на селските региони.

Към малките фермери и фирми у нас важат същите прекалено стриктни изисквания за хигиена и други бюрократични трудности, които често затрудняват регистрацията на производителите, допълват още еколозите.

"Властите не разбират важността относно подкрепата на традиционните производители", коментира координаторът на Slow Food в България Десислава Димитрова.

Slow Food е една от големите европейски екологични организации. Тя е създадена от италианеца Карло Петрини през 1986 година като отговор на американския начин на живот и бързото хранене (Fast Food). Една от основните идеи е подкрепата на местното производство и насърчаване на отглеждането на традиционни култури като начин за опазване на идентичността и околната среда.

В България Slow Food определи няколко характерни продукта, сред които зеленото сирене от района на с. Черни Вит и смилянският боб, както и каракачанската овца и производните млечни продукти от района на с. Влахи, община Кресна.

Водещи

Най-четени