Slow Food в България: Битката за малките 08.12 | 14:15
Една от основните цели на организацията е подкрепата на традиционното производство
Световното екологично движение Slow Food проведе няколко събития през ноември като целта е да насочи вниманието към малките – ферми и производители и тяхната роля за устойчивото развитие на селските региони.
Към малките фермери и фирми у нас важат същите прекалено стриктни изисквания за хигиена и други бюрократични трудности, които често затрудняват регистрацията на производителите, допълват още еколозите.
"Властите не разбират важността относно подкрепата на традиционните производители", коментира координаторът на Slow Food в България Десислава Димитрова.
Slow Food е една от големите европейски екологични организации. Тя е създадена от италианеца Карло Петрини през 1986 година като отговор на американския начин на живот и бързото хранене (Fast Food). Една от основните идеи е подкрепата на местното производство и насърчаване на отглеждането на традиционни култури като начин за опазване на идентичността и околната среда.
В България Slow Food определи няколко характерни продукта, сред които зеленото сирене от района на с. Черни Вит и смилянският боб, както и каракачанската овца и производните млечни продукти от района на с. Влахи, община Кресна.
Водещи
-
Кабинетът одобри проектобюджета, скоростно го внсесе в парламента (ОБЗОР)
Това се случи без съгласието на бизнеса и синдикатите
13.11 | 21:00
-
Фалшиви новини „убиха” Кака Лара и Кака Лили
Зад недостоверната информация стои един и същ човек
13.11 | 20:30
-
Нинова: Минимумът на месец, за да живее нормално един човек, е 1540 лв.
Колко пенсионери получават такива пари, попита лидерът на ПП "Непокорна България“
13.11 | 20:15
Най-четени
-
Гиросът в Гърция удари рекордните 5.50 евро
Ситуацията на пазара се изостря допълнително от наближаващите празници, като прогнозите сочат...
13.11 | 11:45
-
Зимнина без буркани – алтернативата на модерните домакини
Да си нямат проблеми с гаджето, което казва- да отидем до нашите, да дадат някой буркан, че...
13.11 | 09:15