Генно модифициран ориз разгневи еколози 18.05 | 12:08

Фондацията на Бил Гейтс обяви, че ще спонсорира отглеждането на модифициран ориз във Филипините и Бангладеш

От iNews.bg

Терасовидни терени и фермери, които използват вековни знания и техники. Това е виждането на неправителствената организация RICE за отглеждането на ориз във Филипините. По този начин се опазва околната среда и се съхранява традицията.

По тази причина и от организацията реагираха негативно на съобщенията от края на април, че фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ще подпомогне финансово проекти за отглеждане на генно модифиицран "златен" ориз във Филипините и Бангладеш. Срещу тази идея се обявиха и фермери, част от движението Slow Food.

Спорният ориз е модифициран така, че да доставя повече витамин А в местната диета. Заради по-високото ниво на каротин цветът на зърната е наситено жълт и оттук идва и името му "златен". Този ориз е резултат от 20-годишна работа на Международния институт за проучване на ориза. До този момент от фондацията на Бил Гейтс са отпуснали 10 млн. долара за разработката.

Разработката на "златен" ориз вече са към края си и авторите на идеята се надяват до 2013 година да бъде засаден във Филипините, а две години по-късно – и в Бангладеш.

Според фермерите обаче той ще нанесе повече вреди, отколкото ползи. Експертите се обосновават с голямото количество допълнителни химикали, с които трябва да се третират ГМО. Тези химикали могат да увредят почвата, а и не е ясно какви са рисковете от консумацията на растения, третирани с химическите вещества. Тревогите са свързани и с огромната загуба на традиции и разнообразието на местни хранителни продукти, коментират от още от Slow Food.

Липсата на витамин А засяга 90 млн. деца само в Югоизточна Азия. Всяка година заради недостига на веществото по света умират 670 хил. деца, а 350 хил. получават увреждания на зрението. Все пак "златният" ориз не е "златният" отговор за този сериозния проблем, коментират експертите.

Водещи

Най-четени