Глобалното затопляне е виновно за войните 02.08 | 11:09

Заради промените в климата през 2050 г. ще е пикът на конфликтите по света

От Гергана Златкова

Количеството на войните, въоръжените конфликти и масовите  безредици през 2050 година може да нарасне един път и половина  заради глобалното затопляне, твърдят американски учени в статия, публикувана в сп. "Scientist".

"Сега съществуват няколко хипотези, обясняващи връзката  между климата и конфликтите.

Например, промените в климата влияят на икономическото положение, особено в аграрните страни, а хората по-често вземат оръжие при влошаване на икономическите условия, може би за да си осигурят повече средства за  съществуване" - пояснява Соломон Сян от Принстънския университет, един от авторите на изследването. 

В анализа си учените са подбрали 60 изследвания, посветени на връзката между климата и конфликтите.

Те са разгледали индивидуални конфликти (сбивания, убийства, изнасилвания),  междугрупови и политически сблъсъци (граждански войни, въстания, етнически конфликти и инвазии), а също случаи на резки и значителни смени на управляващите режими или изчезването на цели цивилизации. 

Изследването е обхванало периода от 10-ото хилядолетие пр. Хр. до наши дни и всички основни географски райони в света.

Тъй като температурите в различните региони се различават, изследователите са приели стандартно отклонение, което е позволило да бъдат сравнени колебанията в температурата и количествата валежи, паднали на различните место. 

Например, стандартното отклонение, равно на единица, съответства на повишаване на температурата в Африка с 0,4 градуса по Целзий в продължение на година или на затопляне в Америка с 3 градуса по Целзий за месец.

Учените са открили, че дори тази промяна на температурата увеличава вероятността от междуличностни конфликти с 4%, а от групови - с 14%.

Учените прогнозират, че към 2050 година при предсказаните темпове на глобално затопляне в най-горещите региони броят на междугруповите конфликти може да нарасне с повече от 50%, ако следващите поколения не успеят да се приспособят към температурните промени по-лесно от своите предци.

Водещи

Най-четени