Дните на земята стават все по-горещи 27.02 | 19:51

Учените наблюдават изключително високи температурни крайности през последните 20 години

От Боян Кърпачев

Температурните екстремуми драматично и недвусмислено се увеличават по брой и площ въпреки твърденията, че повишаването на средните световни температури се е забавило през последните 20 години. Някои анализатори дори бяха побързали да предскажат края на глобалното затопляне.

Изключително високите температури се усещат най-силно, а дните с екстремни стойности увеличават интензитета си и покриват все по-големи площи от територията на сушата. "Много бързо ни стана ясно, че "прекъсването" на глобалното затопляне не важи за високите температури, които се увеличават в рамките на последните 20 години", заявява д-р Лиза Александър от центъра
Climate System Science.

"Нашето изследване констатира силна възходяща тенденция в температурите и броят на изключително горещите дни на сушата и площта на териториите, които засяга, въпреки пълната липса на силен Ел Ниньо от 1998 г насам".

Наблюденията показват, че изключително горещите климатични явления засягат средно два пъти повече площ, отколкото преди 30 години.

Изследването проследява климата от 1979 година досега. Учените съпоставили температурите за всеки отделен ден през цялата година в периода 1979-2012.

"Нашият анализ показва, не е имало пауза в увеличението на най-топлите дневни крайности на сушата. Друг интересен аспект на нашето изследване е, че регионите с най-горещите крайности стават още по-горещи с времето, а интензитета на тези явления се засилва", допълва д-р Лиза Александър.

Докато глобалните средни годишни температури близки до повърхността са широко използвана мярка за изменението на климата, това най-новата изследователска засилва , че те не отчита всички аспекти на климатичната система.

"Глобалните средни температури са полезни на изследователите, за да наблюдават тренда, но проучването на крайностите, показва по-ясно картината на климата. Именно там се откриват най-лесно въздействията, които пряко засягат живота на всички ни. Ясно е, че сме свидетели на най-големите топлинни крайности, които е виждала някога земята. Най-вероятно те са в резултат на увеличеното отделяне на парникови газове и затоплянето на земята като цяло", завършва публикацията в ciencedaily.com.

Водещи

Най-четени