Дом, задвижван от слънчевите лъчи 10.07 | 14:27

Няколко начина за използване на соларната енергия вкъщи

От Диана Цветкова

От древността хората се възползват от слънцето за енергийни цели, но едва в последните години това се прави наистина ефективно, а тенденцията е соларната енергия да става неизменна част от живота.

Това е най-големият възобновяем ресурс за производство на електроенергия и неслучайно развитите страни провеждат целенасочени политики за употребата му за производство на електричество.

Факт е обаче, че от слънцето могат да се възползват не само индустриите, а всеки човек може да открие в него една собствена електроцентрала, която да бъде полезна за дома му.

С непрестанния ръст в цените на електричеството нуждата от алтернативни начини за производство на ток става все по-голяма. А слънчевите лъчи могат да бъдат използвани пълноценно вкъщи по няколко начина.

Фотоволтаичните панели са може би най-познатата съвременна технология за производство на електричество от слънцето – те преобразуват пряката слънчева енергия в електричество, което може да се използва веднага или да се съхранява в батерии.

Соларните системи може да бъдат самостоятелни или обвързани с електропреносната ви мрежа, като по-новите модели не зависят от прякото слънцегреене и работят, дори ако върху тях има плътна снежна покривка. Количеството енергия, генерирано от фотоволтаичната система, зависи от типа, модела, обема ѝ и др.

Освен за директно производство на ток обаче можем да се възползваме от слънцето и като съобразим къде да разположим стаите в жилището си – в случай, че строим нов дом, или да внимаваме какво е разположението на апартамента, ако купуваме такъв.

Благодарение на законите на физиката пък можем да разчитаме слънцето не само да ни топли, но и за да ни охлажда. Става дума за т. нар. слънчев комин, често наричан и топлинен комин. Той представлява вертикална вентилационна шахта, използваща слънчевата енергия за създаване и увеличаване на естествената вентилация на зданията.

На какъв принцип работят слънчевите комини и какви са другите начини за оползотворяване на енергията от звездата в нашата система, може да научите от Econ.bg.

Най-четени