Забраняват строителството върху всички видове дюни 07.01 | 16:07

До една година всички дюни ще бъдат вкарани в регистър

От Ивелина Георгиева

Кабинетът ще предложи промени във всички основни закони, които допускат строителство върху дюни. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след среща на представители от кабинета с екологични организации.

Част от законодателните промени предвиждат да се въведе пълна забрана на строителство върху дюни не само от зона А, която е по Черноморското крайбрежие, но и от зона Б.

Там няма да може да се строи независимо дали те са публична, държавна, общинска или частна собственост, подчерта Павлова.

Тя обясни, че във всички видове дюни се въвежда забраната за строителство.

Управляващите и екоорганизациите са си дали едногодишен срок, в който да се направи регистър на всички дюни и след като бъдат описани ще се изготвят кадастралните карти.

Двете страни са постигнали съгласие и за промена в Закона за горите и закона за опазване на земеделските земи за промяна на предназначението на горски територии и земеделски територии, в която площ се намират дюни.

С промяната ще бъдат прекратени започнатите, но недовършени процедури по промяна на предназначението.

"Досега можеше процедура започнала през 2007 г. да се довършва през годините, тъй като законово това се позволява. Ние ще предложим това вече да не бъде възможно и започналите процедури да бъдат прекратени по стария ред и да може да се правят само по новия ред, който пък ще забранява промяна на предназначение на защитените територии и на дюни", обясни Павлова.

Всички тези предложения за промени са провокирани от нашумелия казус с дюните в Несебър, който се вихри вече трета седмица.

В тази връзка Павлова потвърди, че разрешението за строеж върху спорния имот е спряно и са наложени административни наказания на община Несебър и главния архитект на града. Регионалният министър допълни, че до три дни архитектът ще бъде и глобен.

По настояване на премиера Борисов ще бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която ще има за цел да разнищи всички спорни сделки по Черноморието от 2003 г. насам.

Водещи

Най-четени