Знаете ли кои са вековните гори в България? 04.12 | 14:05

WWF започва кампания за опазване на горите. За целта обаче първо трябва да се идентифицират

От Владислав Рашков

В България горите над 100-годишна възраст са едва 5% от всички в страната.

България е част от Европейския континент, където от някогашната изобилстваща площ на девствени гори*, е останала само статистика. В Европа вече едва 1% горите се водят стари девствени гори, като те са предимно на територията на Русия.

На форум, който имаше за цел да привлече общественото внимание към все по-застрашените вековни гори, представители на природозащитната организация WWF събраха оценките и мненията на експерти по лесовъдство. Организацията планира да започне идентификация на вековните гори у нас, с цел опазването им.

Основният проблем в България е не толкова липсата на добра регулация по опазването на вековните гори, колкото идентифицирането им, изтъкна лесовъдът Жеко Спиридонов. Страната ни е сред тези с много голямо разнообразие на видове дървета в Европа и въпреки това не се числи към тях, защото няма регистър на тези гори.

Този проблем бе разгледан от регионалния отговорник за горите на Карпатския регион към WWF Костел Букур. В Румъния вече предлагат метод за възстановяването и резервирането на девствените гори – натиск от страна на обществото върху управляващите.

След като румънското министерство на околната среда не отговаря на искане на неправителствена организация, се организира мащабна кампания, с която да осведоми обществото за проблема. Тръгва онлайн петиция, която успява да събере за един месец 166 хиляди подписа. Общественият натиск свършва своята работа. Правителството сключва споразумение с организацията и се създава работна група, която да действа целево.

Доц. Д-р Цветан Златанов от Института за гората при БАН предложи друго решение на проблема с идентифицирането на горите. Според него трябва да се въведе Индекс на гора във фаза на старост. Оценъчната система съчетава комплекс от фактори, които дават цялостна оценка за състоянието на гората.

След като идентифицират вековните гори, от WWF планират да настояват за промени в законодателството. Предвижда се въвеждането на механизми за защита на вековните гори при частните собствености като им се предоставят финансови обезщетения.

Бъдещето на вековните гори все пак зависи най-вече от хората. И тяхното мнение ще е определящо, ако гласът им бъде чут. А за да бъде чут той трябва да е единен и категоричен.

*Девствена гора е понятие, което идентифицира една гора без присъствието на човек или поне не в цивилизационно измерение. Според холандска оценка за девствена гора се счита тази, върху която не е упражнявано човешко въздействие близо 40 години.

Водещи

Най-четени