Инвестират 14 млрд. евро в пречистването на водите в ЕС 13.12 | 21:00

Парите ще бъдат отпуснати в периода 2007 - 2013 година

От Деляна Петкова

В периода 2007-2013 година в ЕС ще бъдат инвестирани общо 14 млрд. евро за изграждане на инфраструктура за събиране и пречистване на отпадни води. Целта е да се избегнат вредните въздействия на отпадъчните води върху човешкото здраве и околната среда.

Последният доклад за прилагането на Директивата за пречистването на градските отпадъчни води показва, че е постигнат добър напредък в провежданите дейности. В същото време обаче има още възможности за допълнително подобряване на ситуацията, пишат от Европейската комисия (ЕК).

Данните показват още, че по-"старите" страни в ЕС (ЕС-15) поддържат добри стандарти на пречистването на отпадъчни води и са подобрили пречистването на води в чувствителните зони, а новите членове (ЕС-12) имат подобрение в канализацията и пречистването като цяло.

В страните от ЕС-15 повечето канализационни системи за селищни отпадъчни води са високоефективни и улавят 99% от целевите отпадъчни води, са сред изводите от анализите. Общата площ на зоните, обозначени като чувствителни (еутрофни или изложени на риск да станат еутрофни), по отношение на които са въведени по-строги изисквания за пречистване, се е увеличила от 68% на 73%.

Все още съществуват значителни различия по отношение на прилагането на по-строгите изисквания за пречистване, но са постигнати много високи проценти на спазване на тези изисквания в Австрия, Холандия и Германия. Постигнати са подобрения в Дания, Финландия, Франция, Люксембург и Швеция, а също и в страните от ЕС-12, особено в Литва.

Пречистването на отпадъчните води е силно застъпено в големите градове, където съществуват отговарящи на по-строгите изисквания пречиствателни станции за 77% от съответните отпадъчни води, допълват от ЕК.

Някои големи градове обаче все още не разполагат с адекватно пречистване, включително четири града в страни от ЕС-15 -  Барейро/Мойта и Матозиньюш в Португалия, Фрежюс във Франция и Триест в Италия.

В Директивата за пречистването на градските отпадъчни води се изисква тези води да бъдат канализирани и пречиствани във всеки един район, в който се генерира замърсяване на водите, еквивалентно на замърсяването от селище с над 2000 жители.

В страните от ЕС-27 съществуват близо 23 000 такива района, с общо количество на замърсяването на отпадъчни води в размер на около 550 милиона еквивалент жители.

В разглежданата директива се изисква биологично пречистване на отпадъчните води ("вторично пречистване"), а освен това и съответстващо на по-строги норми пречистване на водите в особено чувствителни зони, нуждаещи се от по-висока степен на защита.

Водещи

Най-четени