Колко „мръсна“ е електрониката в ръцете ни? 19.11 | 11:09

Greenpeace: Голямата част от въглеродния диоксид се генерира при производството на електронни компоненти

От Георги Георгиев

Световните производители на електронно оборудване трябва да прекратят постепенно използването на мръсна енергия при производството и доставките на електроника. Това се казва в тазгодишния доклад "Зелена електроника”, съставен от екоактивистите от Greenpeace.

Докато тези компании бележат напредък в премахването на токсичните химикали от мобилните телефони, компютрите и таблетите си, то производството и дистрибуторските им мрежи са все още силно зависими от изкопаемите горива, които допринасят за климатичните промени, се казва в доклада.

18-тото издание на Guide to Greener Electronics класира 16 компании-производители на базата на техния ангажимент и напредък по отношение на 3 критерия: енергия и климат, зелени продукти и устойчиви дейности.

"Следващото голямо предизвикателство пред компаниите е намаляването на въглеродния им отпечатък," заяви Каси Харел, анализатор на Greenpeace "Потребителите заявиха, че искат по-зелени технологии, което означава високи технологии, захранвани с възобновяема енергия”.

По-голямата част от емисиите на въглероден диоксид, свързани с електронните устройства, се генерират в производствената верига, където се монтират устройствата. Повече емисии се отделят при производството на таблети и смартфони, отколкото при използването им след като са закупени от потребителите.

"Компаниите трябва да работят със своите доставчици за прилагане на по-ефективни производствени процеси и за захранване на веригите за доставки с енергия от възобновяеми източници, а не от изкопаеми горива. По този начин те вече успешно намалиха нивата на токсичните материали в електрониката", добави Харел.

Тази година Индийската компания Wipro поведе международната класация сред най-зелените още с първото си появяване. Wipro спечели най-много точки заради усилията си да използва зелена енергия и застъпничеството си за зелени енергийни политики в Индия. Компанията води и заради политиката си за събиране на електронните отпадъци, за рециклирането им, както и за извеждането от употреба на опасните химикали от тях.

Втора в класацията е щатската HP, която напусна челното място от миналата година. Трети са Nokia, които се изкачиха с едно място нагоре в сравнение с 2011 г.

Най-голям прогрес обаче е отбелязал тайванският производител Acer. Компанията се е предвижила нагоре с девет места до номер четири, заради поетите ангажименти за редуциране на емисиите на парникови газове, опасни вещества, и ползване на т.нар. конфликтни минерали.

Пети в класацията са Dell, а шести – Apple. И двете компании бележат спад с по едно място в сравнение с миналата година. На последното 16-то място и този път са RIM. Изглежда тежката криза, в която канадците са изпаднали, не им позволява да мислят за преминаването към по-екологично производство.

Водещи

Най-четени