Лифтовете на Витоша тръгват, но зимният сезон пак е под въпрос 30.07 | 14:26

От дружеството коментираха отново невъзможността за прочистване на просеките

От Ивелина Георгиева

От 1 август лифтовете на Витоша ще започнат да работят, обещаха от ръководството на "Витоша ски" АД.

Двете линии, които тръгват до броени дни са "Симеоново - Алеко", и "Драгалевци – Кулите".

Лифтовете се пускат едва сега, тъй като на дружеството не е било разрешено да прочисти просеките, за което са имали предписание от Държавния технически надзор.

Още през лятото на 2011 година от компанията са изпратили писмо до всички отговорни институции за задаващия се проблем, но не са получили отговор дълго време. За съжаление едва сега, след намесата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, се намери адекватно решение и до няколко дни ще бъдат пуснати основните съоръжения, допълват от компанията.

Под въпрос е обаче е новият зимен сезон на Витоша - по документи просто няма писти. От дружеството обясниха, че за да има писти, съответните терени трябва първо да бъдат изключени от горския фонд, което могат да направят само държавата и общината.

Законът за горите не допуска това да се прави от частен инвеститор, а Планът за управление за природен парк "Витоша" забранява изключването на терени от горския фонд.

Съгласно Закона за туризма пък ски могат да се карат единствено на категоризирани писти, но преди да бъдат поставени категории - пистите трябва да бъдат законово определени като такива.

От дружеството ще разчитата, че столичната община ще може да се справи с тази ситуация и биха участвали на търг за ски пистите.

"Витоша ски" представи и инвестиционните си намарения за развитието на ски зона Алеко. Имаме идеен проект за модернизация на зоната, като дружеството е готово да даде над 70 млн. евро за това, коментират от дружеството.

Проблемът обаче е неудовлетвореността им от промените в Закона за горите. Според тях промяната в частта, която ограничава правата им за срок от 20 години е противоконституционна. От компанията твърдят, че правото им на строеж е безсрочно и ограничаването му с 20-годишен срок води до отнемане на права.

Затова от дружеството са принудени да сезират Европейската комисия, която е "чувствителна по отношение на посегателствата върху частната собственост".

От ръководството на "Витоша ски" са убедени, че такъв срок е поставен умишлено и цели да обезсмисли всяка инвестиция. Няма пазарна логика, която да привлече инвеститори при подобно условие, посочи Петър Петров от ръководството на "Витоша ски".

Водещи

Най-четени