Лондон с нов екообраз за Олимпийските игри 04.06 | 13:07

Разработени са редица проекти за промяна на образа на града и превръщането му в „зелен“ град

От Елена Кирилова

Лондон ще бъде тотално преобразен за Олимпийските игри през 2012 г., като ще добие нов екообраз, съобщава Independent.

Всичко - от автобусите до Тауър Бридж, ще бъде съобразено с новите зелени проекти, които трябва да бъдат изпълнени до 27 юли 2012 г., когато започват Олимпийските игри, съобщи кметът на Лондон Борис Джонсън.

"Искам Лондон да изглежда възможно най-добре през 2012 г., тъй като всички погледи в света ще са насочени към нас. Игрите са уникална възможност за Лондон да стане част от едно друго поколение градове", добави Джонсън.

В целия град започват редица големи инициативи, свързани с ниското потребление на енергия за осветление за най-известните сгради в столицата на Велокобритания.

Освен това жилищата в кварталите в близост до Олимпийските игри ще бъдат съобразени с екологичните изисквания. Предвидено е длъжностните лица и състезателите да пътуват с електрически автомобили.

Въпреки амбициозните планове, някои експерти отчитат като риск всичко да бъде наречено "проект 2012", както се случи през 2000 г. Тези проекти трябва да останат в бъдещето, за да може да се говори за икономика, съобразена с екологичните изисквания. Въпреки това има много добри проекти, които ще просъществуват много повече от година.

Игрите вече започват да засягат всеки аспект от живота на Лондон, като вече е видима промяната в пътната мрежа около мястото на стадиона. Площад "Брикстон" пък бе реконструиран.

През следващата година предстои засаждането на близо 10 000 дървета. Освен това 90 на сто от отпадъците ще бъдат рециклирани и използвани повторно.

Водещи

Най-четени