Oлимпийският стадион в Лондон завършен навреме и с по-малко пари 29.03 | 17:19

Днес бе поставен и последния чим от тревното покритие на олимпийския стадион в Лондон, с което строежът на 80-хилядното съоръжение официално приключи

От Мариян Найденов

Днес бе поставен и последния чим от тревното покритие на олимпийския стадион в Лондон, с което строежът на 80-хилядното съоръжение, на което ще се проведат повечето от дисциплините на летните олимпийски игри през 2012 година официално приключи.

Представители на организаторите на Игрите в английската столица и международния олимпийски комитет (МОК) посетиха стадиона, за да отбележат важното събитие. Съоръжението е готово 16 месеца преди началото на Олимпиадата, с което са изпълнени всички крайни срокове.

Бившият спринтьор Франки Фредерикс е част от комисията към Международния олимпийски комитет, която отговаря за церемониите по откриването и закриването на Олимпиадата догодина. Това е общо осмо посещение на съоръжението от представители на МОК.

Строежът на стадиона в източен Лондон започна през месец май 2008 година. За покритието на терена са били нужни 360 ролки с чимове за площ от 9 000 м2. Покритието на лекоатлетическата писта ще бъде поставено по-късно тази година. Съоръжението ще приеме всички дисциплини от леката атлетика и церемониите по откриването и закриването на Игрите.

"Олимпийският стадион беше завършен навреме и с по-малко от предвидения бюджет", заяви Джон Армит от организационния комитет на Олимпийските игри през 2012 година.

След Олимпиадата, капацитетът на стадиона ще бъде намален до 60 000 места, като пистата ще бъде запазена. Той ще бъде дом на лондонския футболен клуб Уест Хям, като освен футболни и мачове, на него ще се провеждат лекоатлетически състезания и концерти.

Водещи

Най-четени