Намали климатика – остани във форма 23.01 | 13:33

Ниските температури ни поддържат слаби

От Надежда Стоянова

Колкото и странно да звучи, специалистите съветват да намалим климатика, ако искаме да поддържаме тялото си в идеална форма. Като допълнителен бонус ще спестим и някой друг лев от сметката за тока.

Данните от ново изследване на холандски учение от Маастрихт показват, че хладните помещения може да са доста здравословен и траен начин за отслабване. Действат чудесно на метаболизма и на изгорените калории. В същото време топлите и уютни стаи почти гарантирано ще помогнат за увеличаване на талията ни, пише Independent.

"Повечето от нас са на закрито почти през 90% от времето, изследването на здравословната среда е много важно. По-честото излагане на лек студ може значително да повлияе на нашия енергиен разход", обяснява д-р Уолтър ван Маркен Лихтенбелт.

Друго проучване в Япония пък установило, че същия ефект можем да постигнем и тогава, когато прекарване по два часа на ден на стайна температура от 17 градуса.

Екипът от Маастрихт установил още, че хората постепенно привикват на студеното. Нужни са само по шест часа всеки ден в продължение на 10 дни и вече няма да имате никакви проблеми в това отношение.

"В повечето офиси се избира някаква средна температура, за да са доволни всички. Това води до относително високи температури през зимата. Така хората стават по-уязвими на промените в климатичните условия", коментират още учените.

Водещи

Най-четени