Океаните умират пред очите ни 14.11 | 15:40

Заради вредните емисии 30 на сто от видовете са застрашени от изчезване

От Христина Рафаилова

Животът в океаните е пред огромна заплаха.  От години слушаме как човекът убива бавно Земята. За съжаление ние може да станем свидетели на смъртта на безкрайната морска шир. 

Около 30% от видовете, живеещи в океаните, може да изчезнат завинаги заради повишената киселинност на водите им. Причината за явлението са вредните емисии, дело на хората. Според експертите 24 млн. тона въглероден диоксид "се изхвърлят" във водата. 

Според учените такова ниво на киселинност не се е случвало от 300 млн. години насам, съобщава, BBC. Още по-лошата новина е, че покачването ще се случва все по-бързо. По последни прогнози през 2100 година киселинността ще достигне 170%. 

При подобни условия не биха оцелели 30 на сто от морските видове. 

Наличието на толкова много въглерод променя драстично химичния състав на водата. От времето на Индустриалната революция до сега киселинността ѝ се е повишила с 26%. 

Сред най-застрашения вид са коралите. 

Ефектът на киселинността вече е видим при Антарктическия океан и Северния ледовит океан. До 2020 година 10 на сто от Арктическото море ще бъде негостоприемна за видовете, които формират черупките си от калциев карбонат. До 2100 г. то ще стане необитаемо. Такива мекотели вече се подложени на ефектите на киселинността. При морските охлюви например вече се вижда как се разяждат черупките им. 

Изчезването им би застрашило оцеляването на редица други видове, тъй като те са основна част от хранителната верига. Ако ги няма охлювите, без прехрана ще останат различни птици, риби и китове. 

Водещи