Окислените океани виновни за глобалното затопляне 26.08 | 12:55

Повишеното ниво на въглероден диоксид води до повишаване на температурите

От Гергана Златкова

Окисляването на океаните под въздействието на въглеродния диоксид може да предизвика покачване на глобалните температури, сочат резултатите от изследване, цитирани от France Presse.

Този механизъм понастоящем не е взет под внимание в прогнозите за еволюцията на климата, заявиха авторите на изследването, ръководени от Катарина Сикс от института Макс Планк в Хамбург, Германия. 

Въглеродният диоксид е главният парников газ, който е в основата на покачването на глобалните температури. Той обаче е виновен и за бързото окисляване на океаните, които поглъщат една четвърт от изхвърления в атмосферата въглероден диоксид. 

Предишни проучвания показаха, че регистрираните днес ph стойности в океаните не са срещани от 800 000 години. 

Резултатите от изследване, публикувани в сп. "Сайънс" миналата година, разкриха, че окисляването на океаните се ускорява с безпрецедентни темпове от 300 милиона години.

Авторите на новото изследване отбелязват, че окисляването на океаните има и друг ефект - намаляването на ph стойностите е придружено с понижаване на концентрацията на газа диметилсулфид, отделян от фитопланктона.

Този газ играе роля за климата - при изхвърлянето на диметилсулфид в атмосферата се създават  аерозоли, които отразяват слънчевите лъчи и допринасят да се намали температурата на земната повърхност.

Въз основа на компютърни симулации учените заключили, че намаляването на този газ с 18 процента до 2100 г. ще се изрази в допълнително климатично затопляне от порядъка на 0,23-0,48  градуса Целзий.

Следователно трябва да се държи сметка за този механизъм в климитичните прогнози.  Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change. 

Водещи

Най-четени