Отчетоха работата по проект за депо за отпадъци в Горна Оряховица 29.03 | 17:53

Норвежкият посланик Тове Скарстейн посети Велико Търново за заключителния семинар по проекта

От Станимира Колева

Освен че подпомагаме България да достигне нивото на останалите европейски страни в екологично отношение, бихме искали да развием и двустранните отношения в дългосрочен план.

Това каза Н. Пр. посланикът на Норвегия у нас Тове Скарстейн на среща с областния управител доц. Пенчо Пенчев. Норвежкият посланик е във Велико Търново за участие в заключителен семинар по проект за проучване и прогнозиране на потенциално замърсяване на околната среда от депата за отпадъци, който се реализира от Изпълнителната агенция по околна среда, пише Север.бг

Този проект се финансира от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и обхваща пет депа в България, едното от които е в Горна Оряховица. Инвеститорите подкрепят методика на управление, която е свързана с изработването на информационна система за видео наблюдение на депата, чрез която да се избягва опасността от замърсяване.

455 хил. евро е субсидията, осигурена от трите европейски държави, които са изразходвани успешно за срок от три години.

По време на визитата си норвежкият посланик се срещна и с Даниел Панов, кмет на велико Търново. Той ѝ представи идейния проект за реализиране на улица "Крайбрежна” и района около Боруна, художествена галерия "Борис Денев” и паметник "Асеневци”, допълват от община Велико Търново. 

Кметът на общината разказа още и за проекти в областта на електро- и екологичен транспорт в града, както и за подобряване на енергийната ефективност на спортните зали.

Водещи

Най-четени