Производството на енергия от биомаса може да съживи обезлюдени райони 12.05 | 16:09

Инвеститорите ще получат преференции 1 клас

От Георги Георгиев

С въвеждането на стимули за производство на топло и електроенергия от биомасата могат да бъдат създадени над 30 000 нови работни места.

Освен това производството може да бъде концентрирано предимно в райони, които са обезлюдени и безработицата е много голяма, каза зам.-председателят на комисията по земеделие и гори Емил Димитров.

Инвестициите за производство на топлоенергия, ел. енергия и биогаз от биомаса могат да надхвърлят 1 млрд. лева през следващите три години. Това са предимно чужди инвестиции, обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който откри конференция за "Инвестиции в биомасата”.

Вече има заявени над 100 проекта, като сред най-големите са на "Газ дьо Франс” (Gaz de France). Те искат да вложат над 100 млн. евро в две централи в България, каза министърът.

Той допълни, че голяма част от инвеститорите ще получат преференции 1 клас и възможност за осигуряване на дългосрочни договори от 20 години за изкупуване на електроенергията и осигуряване на суровини. По думите му електроенергията от биомасата ще бъде с пъти по-евтина от тази на вятърните и фотоволтаични централи.

Биомаса може да се осигури от земеделието и горите. Отпадната и неизползвана биомаса включва дървесни остатъци от горскостопанските дейности (клони и вършина), индустриални дървесни отпадъци (дървесни стърготини, кори, изрезки, черна луга и др.), строителни дървесни отпадъци, твърди селскостопански отпадъци (слама, царевични и слънчогледови стъбла, лозови пръчки, клони от резитба на овощни дървета,тютюневи стъбла), тор от животновъдни ферми, твърди битови отпадъци, утайки от пречиствателни инсталации за отпадни води.

Общият запас на горите от горския фонд на страната към края на 2010 г. възлиза на 643 млн. куб.м. стояща дървесна маса, каза Найденов.

Средният годишен прираст на дървесина от горите на България възлиза на 14,4 млн. куб.м. Добитите количества дървесина през 2010 г. възлизат на около 5,6 млн. м3.

Водещи

Най-четени