Пада изкупната цена на електроенергията, произведена от слънцето 19.05 | 14:10

Намалението е с повече от 30%

От Ралица Стоянова

Изкупните цени на електроенергията от възобновяеми източници – слънчева енергия, вятър и биомаса - ще бъдат намалени. Предвижда се с повече от 30% да падне изкупната цена на електроенергията, произвеждана от слънчева светлина. На останалите източници изкупните цени няма да имат толкова драстична промяна.

Това каза адвокатът Николай Кискинов от адвокатско дружество "Пенков, Марков и Партньори" по време на Осмата национална конференция иновации за енергетиката и бизнеса с комунални услуги.

Цените за изкупуване на енергия от възобновяеми източници бяха актуализирани на 31 март тази година, но с приетия на 3 май нов Закон за ВЕИ се подготвят нови цени. Те трябва да бъдат готови до 3 юни.

Новият закон преурежда и сроковете за изкупуване на "зелената" енергия. Предвижда се максималният срок за изкупуване на електроенергията от слънчева енергия да се намали от 25 г. на 20 г., а на тази от вятър – от 12 на 3 години.

За останалите източници срокът ще се намали с 5 години – от 20 г. на 15 г. Ще се увеличи срокът за изкупуване само на електроенергията от биомаса.

Това означава, че инвестициите в мощности за производство на електроенергия от слънчева енергия чувствително ще намалеят, каза Кискинов.

Той добави, че има заявени проекти до 10 000 мегавата. Не е ясно обаче колко от тези проекти ще бъдат реализирани. Новият закон предвижда сериозни суми, които трябва да се платят в момента на подписване на договора – 25 000 лева за всеки мегават за мощности до 5 MW и 50 000 лева за всеки мегават за мощности над 5 MW.

Друг проблем е, че ДКЕВР определя преференциалната цена на електроенергията от ВЕИ напълно свободно, тоест инвеститорите нямат гаранция и сигурност, каза Кискинов.

iNews припомня, че за тази опасност алармираха и преди дни от Българската ветроенергийна асоциация.

През 2005 г. делът на възобновяемата енергия в крайното потребление е бил 9,4%. Енергийната интензивност на БВП е два пъти по-висока от средната за ЕС. До 2020 г. трябва да увеличим с 50% енергийната ефективност на производството. Това съобщи Александър Давидов – експерт в дирекция "Енергийни политики, стратегии и проекти" в МИЕТ.

Като приоритети на енергийното министерство той изтъкна финансовото укрепване на топлофикационния сектор, насърчаването на спестяването на енергия по цялата верига, прозрачността относно капацитета на мрежите и свободния избор на доставчик.

 

Водещи

Най-четени