Протестират срещу промяната на мораториума за шистовия газ 22.05 | 08:24

Протести ще има в големите градове на страната и дори в Лондон

От Андриян Георгиев

Протест срещу промяната на мораториума на шистовия газ, приета от Временната анкетна комисия за добив на подземни богатства при опазване на околната среда, ще се проведе днес (21 май) в страната и чужбина, съобщи Ангел Славчев от Гражданската инициатива срещу шистовия газ.

В София сборният пункт ще е паметникът на Патриарх Евтимий (кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски") в 18:30 часа. Шествието започва в 19 часа, ще премине по ул. "Граф Игнатиев”, ул. "Г. С. Раковски”, ул. "Оборище” пред църквата Света София, ще заобиколи храм-паметник "Св. Ал. Невски” от южната страна, ще продължи по ул. "15-ти ноември” (пред входа на БАН) и ще завърши на пл. "Народно събрание".

Протестни действия се организират и във Варна, Добрич, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе. В Лондон наши сънародници също ще направят протест.

"Исканията ни са много ясни и точни – искаме забраната да си остане и да се разгледат много по-подробно регулативните мерки, защото целият бранш е в една дупка от липса на регулация. Няма кой да го регулира и оттам са и големите проблеми, които признават и самите сондьори или т.нар. лобисти”, каза Ангел Славчев, цитиран от агенция "Фокус". 

"Протестът може би ще е едно начало на обединението, защото той ще се обедини заедно с протеста против промените в Закона за горите. Хората, които протестират срещу новия проектозакон за детето, също пожелаха да се включат в този протест. Събира се една критична маса от хора, които са недоволни от управляващите и от техните нестандартни решения и отмятането от обещанията, които поемат”, подчерта Ангел Славчев.

Водещи

Най-четени