Регулацията на цената на зелената енергия поставя в риск инвестициите 04.05 | 16:51

500 мегавата мощности на стойност 600-700 млн. евро са инсталирани до момента у нас

От Ралица Стоянова

От Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) искат тарифата за електричеството, което ще продава централата, да се фиксира в началото на проекта – когато се подписва предварителният договор за присъединяване и се плаща съответната сума.

Най-лошият недостатък на новия Закон за енергията от възобновяеми източници е, че цената, по която ВЕИ проектът ще продава електричество, ще се определя едва когато строителството на проекта вече е завършено.

Проект за 15 мегавата мощност струва около 60 – 70 млн. евро. Изграждането му продължава около 2 години. През това време ДКЕВР може да променя преференциалната цена на енергията без ограничения.

Това е все едно банката да ви отпусне средства в депозит за 12 години, а да ви каже лихвения процент след 2 години.

"Никой сериозен инвеститор не би приел този риск. На пазара ще останат единствено спекулантите", заяви изпълнителният директор на БГВЕА Себастиан Ньотликс.

От асоциацията смятат, че депозитът за използване на мрежата трябва да бъде сериозен и не оспорват сумата от 50 000 лева за мегават.

500 мегавата мощности на стойност 600-700 млн. евро са инсталирани до момента в страната ни. Новият закон поставя в риск тези инвестиции, заяви Ньотликс.

Сред останалите недостатъци на закона са, че пряко нарушава Конституцията на България и Европейските директиви и излага страната ни на големи финансови загуби при недостигане на целите, поставени от ЕС за стратегията Европа 2020.

Всеки един процент, с който сме под целта на стратегията 2020 – 16% дял на зелената енергия в крайното потребление, ще ни струва около 200 млн. лева на година. Това означава 13 лева допълнителен разход към месечната сметка за електричество на всяко домакинство, съобщиха от асоциацията.

Новият закон за ВЕИ ще пожертва хиляди потенциални работни места и доходи. За всяка вятърна турбина проектите могат да изплащат до 20 000 лева годишно като наем на местните общности.

Водещи

Най-четени