Скандалът около петролния разлив в Нова Зеландия се разраства 12.10 | 13:27

Властите препоръчват да се избягват плажовете точно в началото на туристическия сезон в страната

От iNews.bg

Правителствената агенция по морски транспорт на Нова Зеландия повдигна обвинения на капитана на морския съд Rena и на още един служител от екипажа. Това съобщават от институцията във връзка с развитието на скандала с изтичане петрол около бреговете на Нова Зеландия.

Обвиненията към двамата моряци е по член 65 от Закона за мореплаването или за "управление на морски съд по начин, който носи ненужен риск", допълват властите. Ако бъдат признати за виновни, те ще платят глоба в размер на до 10 хил. долара или до 12 месеца затвор.

Инцидентът с Rena стана на 5 октомври. Корабът, пренасящ петрол, се удари в риф и в резултат – вече между 200 и 300 тона от суровината са се излели във водите на океана. Засега приоритет на властите е да бъде изпомпан петрола от танкера, става ясно от съобщенията на агенцията.

Междувременно бяха разпространени и съвети за безопасност на хората – петролните разливи са най-опасни за морските обитатели и птиците, които се задушават в "прегръдката" на мазната течност.

Хората обаче не трябва да пипат с голи ръце животните и да се опитат да ги почистват, тъй като петролът е токсичен продукт, съветват експертите. Ако искате да помогнете пренесете внимателно засегнатите животни при ветеринари.

Този разлив може да навреди и на местния туризъм, тъй като сезона в Нова Зеландия тепърва започва. В същото време от морската администрация съветват да бъдат избягвани плажовете в района на разлива, както и да не се консумират рибата и морските дарове в зони с видимо замърсяване на водата.

Все пак почистването на плажовете вече е започнало и ще продължи до преодоляване на проблема, допълват от правителствената агенция по морски транспорт.

Водещи

Най-четени