Уличното осветление в Добрич ще спестява въглеродни емисии 02.08 | 17:30

Очаква се годишно да се спестяват около 424 тона

От Лазар Тодоров

Ново улично осветление в Добрич ще спестява по 424 тона въглеродни емисии годишно. Това съобщи заместник-кметът по устройство на територията архитект Пламен Ганчев.

Проектът е част от инвестиция в размер на 833 000 евро за внедряване на енергоспестяващи мерки в публични обекти, която общината получава от международния фонд "Козлодуй".

Старите натриеви лампи ще бъдат заменени с повече от 1300 светодиодни тела в седем жилищни комплекса и в централната градска зона. Новата технология ще редуцира шест пъти общата мощност на градското осветление, като така разходите на електрическа енергия ще спаднат с 515 000 киловатчаса за година, поясни заместник-кметът.

По думите му заделените в общинския бюджет 150 000 лева за ремонт и поддръжка на старата система ще намалеят с около 26 000 лева, допълва БТА.

С подкрепата на фонда в Добрич ще бъде санирана сградата на диагностично-консултативния център-2. През идващата седмица започват строителни работи и в основното училище "Панайот Волов", в което с енергоспестяващи мерки ще бъдат икономисани 34 000 евро за отопляване на сградата за година.

Водещи

Най-четени