И премиерът се похвали с еврооблигациите 03.07 | 13:14

Ще спестим 300 млн. лева през следващите пет години, изчисли Борисов

От Деляна Петкова

Над 300 млн. лева по-малко ще платим като дълг за следващите пет години. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира новината за емисията еврооблигации, които направи страната ни в понеделник.

България успя да пласира облигации за 950 млн. евро при лихва от почти 4,5%. Това е рекордно ниска лихва за ценните книжа на страната ни.

Целта на облигационния заем да погасим плащанията по облигационния заем, който взе Милен Велчев преди години. В началото на следватащата година ще трябва да платим около 2 млрд. лева.

Със сегашната акция спестяваме по 62 млн. лева на година, изчисли премиерът, цитиран от БТА. Той визира разликата в лихвените проценти - между сегашната и предишната емисия еврооблигации, емитирана именно от Велчев. Тогава заемът беше с лихва от 7 на сто, припомни и президентът Росен Плевнелиев по-рано днес в ефира на bTV.

iNews припомня, че последната емисия еврооблигации от България беше емитирана през 2002 година. В началото на юни Народното събрание одобри предложението на правителството за издаване на нова емисия облигации.

Сделката за продажба на ценните книжа при последния търг се управляваше от банките BNP Paribas, HSBC и RBI.