Изборен район "Чужбина" предлага Михаил Константинов 03.11 | 10:49

Как да се преодолеят изборните "немонотонности"?

От Филипа Тодева

Да се въведе изборен район "Чужбина" с общ брой мандати, пропорционален на подадените в чужбина. Това предложи математикът проф. Михаил Константинов на първата Национална конференция по изборни системи, която се провежда с медийното партньорство на iNews.

Българската избирателна система използва двойно пропорционален математически алгоритъм, при който се цели пропорционалност между подадените в районите гласове и получените там партийни мандати. Според проф. Константинов при фиксиран брой мандати във всеки район двойно пропорционалните алгоритми пораждат т.нар. "немонотонности", при които партия с по-малко гласове в даден район получава там повече мандати.

"На изборите през 2005 година тази немонотонност беше чудовищна – например в 23 МИР БСП взе един мандат с 62 000 гласа, а ДСБ взе 5 мандата с 36 000 гласа", подчерта той.

Всъщност това разпределение на мандатите, от които партиите бяха недоволни, е математически коректно. Основните причини са няколко – използваният във втората фаза на алгоритъма метод на Д'Ондт, предварителното фиксиране на броя на мандатите по райони, голямата разлика в размера на изборните райони и гласовете от чужбина, за който не е предвиден отделен район.

Затова проф. Константинов предлага отказ от метода на Д'Ондт и въвеждане на нова схема за разпределяне на мандатите по райони, премахване на фиксирания брой мандати по райони чрез въвеждане на т.нар. "плаващи мандати", определянето на мандатите спрямо гласувалите, а не според населението и да има окрупняване на изборните райони до 20, вместо сегашните 31. Той бе категоричен, че така ще изчезнат всички немонотонности.