Вигенин не иска радикални промени във външното министерство 29.05 | 15:19

Той ще заложи на млади и компетентни кадри

От Елена Кирилова

Министерството на външните работи няма да претърпи радикални промени. Вместо това ще се търси повече активност, компетентност и отговорност към младите кадри. Това заяви пред БНР новият министър на външните работи Кристиан Вигенин.

По думите му ще бъде подменен подходът към дипломатите с досиета или картончета, които не са били доносници.

Според Вигенин тези хора са били унижени по много неприятен начин, а това е било едно от недостойните действия на предишния кабинет.

Новият министър твърди, че ще се бори хората да бъдат оценявани по своите способности и качества. Целта е те да бъдат максимално полезни на министерството и на страната, като потенциалът им няма да е разпиляван.  

Сред приоритетите ще е участието на европейската външна политика и акцент върху стратегическите интереси на България на Балканите и в Черноморския регион.

Досегашните ангажименти в региони като Близкия изток ще бъдат внимателно преценени.

Една от първите задачи на Вигенин ще е да се запознае с доказателствата за участие на "Хизбула” в атентата в Бургас.

Относно позицията на България към Македония той отбелязва, че ще е твърда, но разумна.

Вигенин смята, че външната ни политика "не може да прави резки движения” и трябва да се продължи по пътя, по който тръгна предишното правителство.

"Принципната ни позиция е ясна. Македония трябва да бъде член на Европейския съюз, това е в интерес на България, но конкретните стъпки дотогава предстои да бъдат уточнявани, защото Македония пое едни ангажименти към предишното правителство и смятам, че те трябва да бъдат изпълнени", каза Вигенин.

Водещи

Най-четени