Деца създадоха гривна в помощ на болни възрастни хора 13.02 | 15:54

При влошаване на състоянието изделието алармира притежателя си

От Гергана Златкова

В четвъртък (14 февруари) в Министерството на здравеопазването ще се проведе инициатива, организирана от "Сдружение Азбукари” между здравния министър Десислава Атанасова и децата от националния отбор по роботика на България. iNews е медиен партньор на събитието.

На срещата децата ще направят презентация на проект за гривна, която да следи състоянието на възрастни хора със здравословни проблеми.

Идеята е, ако констатира нещи критично,  изделието да алармира притежателя му да вземе незабавни мерки.

Младите учени предвиждат гривната да може да подава сигнал и на телефон 112.

Изчисленията показват, че ако проектът бъде реализиран и гривната влезе в серийно производство, нейната цена следва да бъде достъпна за всички.

Събитието е част от поредицата инициативи на сдружението с цел популяризиране постиженията на младите българи.

"Ние сме убедени, че нашите талантин са бъдещето на страната и държавата трябва да ги поощрява по пътя им в покоряване на светивните научни и културни върхове.

В лицето на г-жа Атанасова ние очакваме да открием онази подкрепа, която вярваме, че ще послужи за пример на останалите държавници и ще даде кураж на младите в стремежа им към високите научни познания”, коментира екипът на "Азбукари.

Първата подобна инициатива срещна премиера Бойко Борисов със 7-годишния европейски шампион на България по шахмат Цветан Стоянов.

Водещи

Най-четени