Hitachi „излюпи“ виртуално пиле 06.10 | 20:42

Новата 3D система на компанията показва на живо технология от „Междузвездни войни“

От Георги Георгиев

Японците от Hitachi демонстрираха нова триизмерна система от прожектори, която може да показва образи на реални обекти по невероятно реалистичен начин, информират от компанията.

По време на тазгодишното японско технологично изложение CEATEC представители на компанията демонстрираха възможностите на апарата, показвайки излюпването на виртуално пиле от изкуствено яйце. Това обаче не е всичко. За външните наблюдатели виждат птичето като съвършена холограма – при 360-градусова промяна на ъгъла на наблюдение се променя и това, което се вижда от нея точно както ако в яйцето се намираше живо пиле.

Мнозина коментират, че гледката извиква аналогия с холографското изображение на принцеса Лея от Междузвездни войни, изпращаща съобщение за помощ към Оби Уан Кеноби.

Тъй наречената 3D дисплейна технология с пълен паралакс много прилича на холограмна технология, което не е вярно. При нея са използва множество камери, които улавят образа на обекта от всички страни и да го предават към системи от 24 прожектора, прозрачни огледала и компютри, които да го прожектират като реален 3D обект. В това отношение технологията е без аналог в света. Ако обектът се премести малко настрани, системата е способно компенсира движението автоматично и да го фокусира отново.

Прототипът на Hitachi предлага 60° хоризонтален и 30° вертикален ъгъл на наблюдение. От технологичният гигант твърдят, че резолюцията на изображението ще бъде 1,6 пъти по-висока от всичко, показвано до момента. Слуховете обаче твърдят, че от Sony също работят по подобна система, така че предимството на Hitachi в това отношение вероятно няма да се запази за дълго време.

В бъдеще прожекторната система може да бъде използвана от инженерни дизайнери, приложения за електронен подпис и дори като обучително устройство в сферата на промишленото производството или медицината.

Водещи

Най-четени