IBM: Скоро машините ще четат мислите ни 20.12 | 17:44

В тазгодишната класация "IBM 5 in 5" е обрисувано бъдеще, в което машините вършат фантастични неща

От iNews.bg

От Худини през Люк Скайуокър до X-Men - четенето на мисли е било една невъзможна мечта за феновете на научна фантастика от десетилетия. Тяхното желание може скоро да се превърне в реалност. Това заявиха експерти на IBM по време на годишната си оценка на задаващите се иновации.

Предсказанията, влизащи в шестия поред списък с потенциални бъдещи иновации "IBM 5 in 5", са направени на база на обществени тенденции изследователски проекти. Компанията очаква някои от тях да станат реалност до 2017 г., съобщава AFP.

"Учените на компанията са сред тези, които изучават начините, по които човешкият мозък може да бъде свързан с външни устройства като компютър или смартфон", се казва още в изявлението на компанията.

Като пример компанията посочи технология, която ще ви позволи да наберете нечий номер, само като си помислите за това или да местите курсора на мишката върху компютърен екран със силата на мисълта си.

Сред предсказанията на IBM е и че биологичните параметри на човека ще се превърнат в ключови за идентификация на потребителите. Така, вместо да пишат пароли в близко бъдеще, те ще получават достъп до персоналните си файлове с технологии за сканиране на ретината за разпознаване на лица или гласове, прогнозират експертите на компанията.

Технологиите на бъдещето включват и системи, които ще са способни да произвеждат електрическа енергия буквално отвсякъде – от ходенето или карането на колело до използването на потока на водопроводната мрежа в домовете.

Клип с технологичните предсказания можете да видите тук.

Водещи

Най-четени