Intel инвестира 4,1 млрд. долара в ASML 10.07 | 10:14

Инвестицията ще съкрати времето за въвеждане на нови производствени технологии с 2 години

От Георги Георгиев

Световният лидер в производството на чипове Intel се съгласи да инвестира близо 4,1 млрд. долара в ASML Holding - холандски производител на оборудване за чипове. Целта е Intel да спести близо две години за усвояването на нови техники за производството на чипове, коментират от Bloomberg.

Първоначално щатският гигант ще закупи дял от 10% в ASML на цена 2,1 млрд. долара. Впоследствие към тях ще бъдат добавени още 5% за около 1 млрд. долара. В момента сделката чака одобрение от акционерите на Intel, се казва в прессъобщение на компанията. Допълнително ASML ще получат 1 млрд. от Intel на различни етапи за развитие на нови технологии.

От холандския производител съобщиха, че в бъдеще може да продадат още свои акции на други производители на чипове.

С инвестицията Intel се надяват да ускорят развитието на скъпа, модерна техника за производство на чипове, известна като екстремна ултравиолетова литография (EUV). С нея ще могат да се произвежда ново поколение по-мощни и тънки процесори.

Наред с това, щатската корпорация се опитва да помогне на ASML да направи прехода към нов стандарт при производството на чипове, който разчита на 450-милиметровите силициеви дискове, в сравнение със сега използвания 300-милиметров стандарт.

Промяната би позволила производството на чипове с по-голяма скорост и би намалила цената на готовия продукт с между 30 и 40%.

Водещи

Най-четени