Lego в полза на сериозната наука 03.04 | 11:31

Учени от Kеймбридж използват кранове от Lego, за да създават синтетични кости

От Георги Георгиев

Изследователи от Инженерния факултет към Университета в Кеймбридж показаха нагледно как сериозна наука може да се прави и с наглед несериозни инструменти, които да бъдат използвани по иновативен начин.

Вместо да използват сложна и скъпа апаратура (с каквато обикновено свързваме сериозните научни проекти), учените използвали елементи от класическия детски конструктор Lego за създаването на синтетични кости. Елементите били сглобени във формата на кранове, които били програмирани да извършват повтарящи се механични действия.

Костите притежават уникални механични свойства – комбинация между здравина, тегло и гъвкавост. Създаването на синтетични аналози на костите може да намери множество революционни приложения – от медицински импланти до материали в конструкции с уникални характеристики. Трудността пред създаването на изкуствени кости идва най-вече от сегашните методи, които са бавни и изискват много време.

Тук дошла ролята на инженерния комплект на конструктора Lego, който бил използван за създаването на механизми, които да извършват автоматично досадните повтарящи се действия по изграждането на костната структура. Оказало се, че Lego-то върши същата работа като скъпите професионални научни прибори, но било в пъти по-евтино.

"Изследователската дейност често е забавна, тъй като можете да си мислите, че всички прибори идват от научни каталози. Всъщност голяма част от инструментите идват от местния магазин за домашни потреби. Нашето Lego роботи са създадени по-същата логата", споделя д-р Мишел Оуен, ръководителка на екипа и лектор в Университета в Кеймбридж.

Водещи

Най-четени