Байпаси от артерии на щрауси 07.12 | 12:04

Дългите и тънки артерии на птиците са чудесен материал за трансплантиране

От Георги Георгиев

Японски учени с успех присадиха артерии на щраус върху прасета и се надяват в бъдеще да използват тези кръвоносни съдове при осъществяване на байпаси при хората, пише БТА, позовавайки се на информация от AFP.

Екипът на Тецуджи Ямаока констатирал, че артериите на тези птици са с дължина 30 сантиметра и са много по-тесни от тези на другите животински видове. Техният диаметър е едва 2 милиметра и са осеяни с молекули, които предпазват от формирането на съсиреци.

"Щраусите имат чудесни артерии - дълги и тесни, а това ги прави много по-лесни за трансплантиране, обясни г-н Ямаока, началник на Отдела за биомедицинско инженерство в Националния научноизследователски център в Суита.

За осъществяване на байпаси обикновено се взимат кръвоносни съдове от самия пациент. В експериментални условия се използват също артерии на животни или изготвени изкуствено от фибри или смоли. Но те лесно се запушват от съсиреци и трябва да са широки най-малко 4 милиметра, за да бъдат използвани без риск. А това усложнява хирургическата намеса.

Екипът на г-н Ямаока използвал артерии на щрауси за байпас на бедрените артерии на пет прасета. Кръвта циркулирала без проблем, като при това учените не използвали антикоагуланти. Това е първата присадка с кръвоносен съд с малък диаметър върху животно с такива размери.

"За хората кръвоносните съдове трябва да бъдат дълги и тесни, като за коронарните байпаси е необходима дължина от 10 сантиметра, а за тези на бедрената артерия - 20 сантиметра", уточнява Ямаока.

Хирурзите ще могат да отрязват артериите на щрауса според необходимата им дължина, с което ще се избегне използването на кръвоносни съдове от тялото на пациента, където зоните са малко на брой.

Водещи