Батерии вдъхновени от бактерии 26.03 | 21:28

Странни дълбоководни бактерии, способни да генерират ток, могат да доведат до изцяло нов клас батерии

От Георги Георгиев

Ново проучване прави важна стъпка към създаването на първите биобатерии, които генерират електричество на базата на биологични бактерии.

В него учените описват как определени бактерии могат да произвеждат електричество, когато протеините в техните клетъчни мембрани влязат в контакт с минерали от околната среда, информира LiveScience.com.

Изследователите от известно време знаят, че определено семейство от морски бактерии (Shewanella oneidensis), обитаващи дъното на дълбокия океан, могат да генерират електрически ток, когато бъдат поставени в среда с тежки метали, като желязо и магнезий.

Сега учените са установили, че протеините в тях позволяват пренасянето на електрони през мембраната (електрически ток) с достатъчна скорост, която да дава на бактерията необходимата енергия, за да оцелява в екстремни условия.

Самият механизъм на генериране на електрически ток бил установен, след като учените създали изкуствени микрокапсули, пълни с протеина, срещан бактериите. Така те могли да анализират по максимално бърз и лесен начин случващото се в дълбоководните микроорганизми.

В бъдеще новооткритият процес може да доведе до създаването на биобатерии, които генерират и съхраняват енергия, която да се използва на отдалечени от цивилизацията места – например за захранване на сензори навътре морето или в пустинни местности.

Водещи

Най-четени