Бойни лазери върху джипове 01.04 | 07:30

Флотът на САЩ ще спонсорира създаването на лазери, които ще свалят безпилотни самолети

От Георги Георгиев

Флотът на САЩ отдавна е хвърлил око на високоенергийните лазерни системи, които са способни да поразяват лодки в открито море или направо ракети, летящи с висока скорост.

Поредната разработка, която американските военни обмислят, е свързана с лазери, които могат да бъдат монтирани върху различни превозни средства (например военни джипове) и оттам да поразяват вражески безпилотни летателни апарати.

Наречен с дългото име "Наземна противовъздушна система за насочване на енергия по движещи се цели", проектът ще финансира различни частни инженерни групи.

Всяка група ще получи по 400 хиляди долара, с които ще се опита да разработи боен лазер, който може да стреля с максимална мощност в продължение на 120 секунди и след това да се презарежда на 80% за 20 минути, съобщава Еngadged.com

Самият лазерен лъч трябва да носи енергия от поне 25 киловата, като оптимална му мощност може да е двойно по-голяма. При тези енергии би могло да се създаде устройство, достатъчно леко, че да се побере на военен джип Humvee.

От флота на САЩ са поставили ограничение теглото на лазера да бъде максимум 900 кг., а размерите му трябва да са такива, че да се побира в багажното отделение на съответното превозно средство.

Водещи

Най-четени