Лазерите – част от въоръжението на бъдещите бойни кораби 10.05 | 09:02

Създадоха кристален лазер, способен да неутрализира малки съдове от разстояние

От Георги Георгиев

За да помогнат на моряците да неутрализират заплахите, идващи от малки лодки и самолети в морето, учените от американския Офис за военноморски изследвания (ONR) разработват лазерно оръжие, в чиято основа стои кристален лазер.

Първият по рода си прототип на оръжието ще демонстрира многозадачните си възможности на борда на военен кораб, съобщиха официални представители на ONR във вторник (8 май).

Американският флот има дълга история в разработката на технологии за директно насочване на енергията. През годините военните инженери и учените успяват да създадат лазери с мощност от порядъка на киловати, които могат да се използват и като оръжия, ако бъдат монтирани върху плавателни съдове.

Сред тях е и кристален лазер, който специалистите успяват да инсталират и изпробват на борда на изваден от експлоатация стар военен кораб, като част от проекта Maritime Laser Demonstration.

Както се вижда от публикуваното видео с новия лазер демонстраторът успява да порази и извади от строя малка лодка, чиито двигатели биват запалени от разстояние.

В друга подобна програма – Laser Weapon System, щатските военни успяват да демонстрират подобна ефективност на лазер при свалянето на четири малки безпилотни летателни апарата.

От ONR съобщиха, че ще проведат специален ден на индустрията на 16 май, по време на който на изследователската общност ще бъдат предоставени повече детайли за програмата.

Водещи

Най-четени