ЕС ще унищожава ядрени отпадъци с лазер 31.10 | 15:29

Съюзът ще хвърли 900 млн. долара за построяването на най-мощните лазери в историята

От Георги Георгиев

Европейският съюз ще похарчи 900 млн. долара за построяването на най-мощните лазери, създавани до момента. Един ден те ще бъдат да бъдат използвани за унищожаване на ядрени отпадъци, като дори е възможно чрез тях да бъдат създадени нови терапии за лечение на рак, надяват се създателите на международния проект.

Колосалната сума, която ще бъде инвестирана в т.нар. Extreme Light Infrastructure Project, ще отиде за построяването на две лазерни инсталации. Единият лазер ще бъде разположен в Чехия, а другият – на територията на Румъния, съобщи Ширин Уилър, говорителка в Европейската комисия, цитирана от slashgear.com. Освен двата лазера ще бъде създаден и трети изследователски център на територията на Унгария.

По технически параметри самите лазери ще бъдат 10 пъти по-мощни от всичко, строено до момента. Очаква се те да бъдат толкова мощни, че да разграждат материята до субатомни частици във вакуум. Поддръжниците на проекта се надяват, че лазерните снопове ще бъдат достатъчно силни, за да премахват радиоактивността от опасните ядрени отпадъци в рамките на няколко секунди

Друго важно приложение на лазерите ще бъде свързано с т.нар. адрнонна терапия – нов метод за унищожаване на ракови образувания с помощта на тежките елементарни частици, наречени адрони.

Румънският координатор на проекта Николае-Виктор Замфир коментира, че екипът очаква да получи първите резултати от изследванията си в рамките на една или две години, след като центърът в страната започне да функционира.

Румънският лазер ще бъде разположен в изследователския център Мъгуреле. Очаква се при пълно натоварване консумираната от него енергия да достигне до 10 мегавата. Това огромно количество енергия ще дойде от геотермални помпи, които ще бъдат инсталирани в близост до центъра. По план инсталацията трябва да заработи през 2017 г.

Водещи

Най-четени