Бъдещето на компютрите се крие в магнитите? 31.01 | 16:56

Корейски учени създадоха логически елементи, които разчитат на магнетизма, а не на електричеството

От Георги Георгиев

Екип от учени от няколко изследователски центъра в Южна Корея са успели да създадат базисните за всеки компютър логически схеми, които се основават върху свойството магнетизъм, вместо върху традиционното манипулиране на електрическия ток (електроника). Информация за новото проучване и създаденият прототип на схемите бе публикувана в престижното списание Nature.

Съвременните компютри са базирани върху транзисторите – полупроводникови изделия, които могат да извършват изчисления и да съхраняват информация, контролирайки малки количества електрически ток, през нея. Въпросните транзистори могат да бъдат в две състояния – "включено" (1) и "изключено" (0), като управлението става с помощта на промяна в посоката на силата и големината на подавания ток.

Макар и изключително ефективни, транзисторите от този тип имат своите физически ограничения, свързани най-вече с повишаващото се количество на използвания ток и свързаното с процеса отделяне на топлина. Другият проблем е свързан с факта, че традиционните транзистори трябва да са свързани с проводници, които ограничава тяхната функционалност. Това води до нуждата от създаване на различни видове платки, които да изпълняват различни функции – обработка на видео и аудио сигнал, процесорни изчисления и др.

За да избегнат и двете ограничения изследователите от Южна Корея успели да създадат схеми, които се базират върху промяната на магнитния поляритет (смяна на магнитните полюси) вместо на електрическия поток. В основата стоял въпросните логически схеми, в които електроните се контролират от външно магнитното поле.

Когато бъде разработена напълно технологията ще позволи създаването на по-икономична електроника, която при работа отделя минимални количества топлина. Наред с това компютрите, базирани на магнитните схеми ще се нуждаят от един основен хардуерен компонент – платка, която да извършва всички необходими за работата на компютъра операции.

Водещи

Най-четени