Свят, в който всичко и всеки е мобилен 08.01 | 12:07

Това е визията на шефа на Qualcomm, която той представи на стартиращия CES 2013

От Георги Георгиев

Вече живеем в свят, в който всичко и всеки ще бъде "роден мобилен". Тази визия сподели изпълнителният директор на производителя на чипове Qualcomm Пол Джейкъбс по време на откриването на международното изложение за потребителска електроника CES 2013 в Лас Вегас.

"Роден мобилен" (born mobile) означава да бъдеш свързан със световната мрежа чрез мобилно устройство по всяко време и на всяко място, обясни Джейкъбс. По време на двучасовото си експозе шефът на Qualcomm изясни как точно неговата компания ще допринесе за реализираното подобно бъдеще.

Днес Qualcomm е един от основните доставчици на мобилни чипове за голяма част от произвежданите смартфони. Технологичният гигант предвижда в бъдеще чиповете му да захранват всякаква мобилна апаратура – от преносими монитори за следене на здравословното състояние до таблети и автомобили.

"Всички днес сме част от това, което наричаме Gen M (поколението М) – поколението, което е родено мобилно", коментира Джейкъбс. "Вече очакваме и изискваме най-различни услуги, които да поръчваме директно в дланта на ръката си".

По време на презентацията си изпълнителният директор на Qualcomm представи два нови мобилни процесора Snapdragon от висок клас, чиято производителност е със 75% по-висока от тази на предишните модели.

Чиповете включват и най-новата 4G мобилна технология по стандарта LTE, както и най-новата версия на Wi-Fi, 802.11ac.

Наред с това Джейкъбс демонстрира и нова технология на Qualcomm, която подобно на Vuforia позволява достъпа до добавена реалност и до безжичното зареждането на батериите на електромобилите.

Водещи

Най-четени