Давате половин милион долара.. и отивате на Марс! 27.11 | 16:40

Шефът на SpaceX Елон Мъск представи амбициозен проект за колонизиране на Червената планета

От Георги Георгиев

Милиардерът Елон Мъск – основател и главен изпълнителен директор на компанията за частни космически полети SpaceX - планира да създаде колония на Марс, съобщи Discovery, цитирана от БТА.

Амбициозната програма, озаглавена "Заселване на Марс", ще започне с изпращането на група пионери - около 10 души. Те ще пътуват до Червената планета с ракета за многократна употреба, захранвана от течен кислород и метан. Цената на полета ще бъде около 500 хиляди долара.

В представите на Елон Мъск колонията на Марс впоследствие може да наброява до 80 хиляди души. Огромни количества оборудване, в това число машини за производство на торове, метан и кислород от азота и кислородния диоксид в марсианската атмосфера и подпочвения воден лед, ще бъде изпратено заедно с първите колонизатори на Червената планета.

Пионерите ще занесат на Марс и материали за изграждането на прозрачни куполи, под които в марсианската почва ще бъдат отглеждани земни култури.

Когато колонията на Червената планета стане достатъчно независима от доставките от Земята, с голямата ракета ще бъдат транспортирани повече хора и по-малко оборудване.

Мнението на Елон Мъск е, че сумата от половин долара за полет до Марс не е непосилна. "Цената на билета трябва да е достатъчно ниска, за да могат хора от напредналите страни, прехвърлили 40-годишна възраст, да могат я съберат за пътешествието", твърди милиардерът, който сравнява инвестицията с покупка на къща в Калифорния.

Водещи

Най-четени