Кое е общото между Марс и Хаваите? 31.10 | 17:24

Curiosity откри, че почвата в кратера „Гейл“ прилича на тази около вулканите на Хаваите

От Георги Георгиев

Вероятно част от вас са слушали как туристите, изкачили вулканите на Хаваите, разказват, че там местността изглежда не от този свят. Оказва се, че в думите им има известна истина.

Марсоходът на НАСА Curiosity най-накрая започна да получава първите данни от дългия процес на анализи на почвата на Марс. Рентгеноструктурният анализ на взетите почвени проби показва, че минералният състав на дъното на марсианския кратер "Гейл" поразително прилича на този на топлата вулканична почва на Хаваите, съобщава Reuters.

Учените, които отговарят за тази част от мисията, са извън себе си от вълнение. "Това бе краят на 22-годишно пътуване и магически момент за мен", коментира Дейвид Блейк – ръководител на екипа в НАСА, отговарящ за минералогичните инструменти на борда на Curiosity.

Учените планират да използва информацията за минералния състав, за да установят дали климатът на Марс е бил способен да поддържа и запази микробиологичен живот в миналото. В случая те искат да разберат какви точно са били условията, позволили формирането на въпросните материали.

Анализите показват, че първата марсианска проба е минералогично подобна на базалтовите минерали и се състои предимно от фелдшпат, пироксен и оливин. Близо половината от съдържанието на почвата на Червената планета се състои от аморфни материали като вулканично стъкло.

Подобна структура на марсианската почва би могла да се постигне посредством няколко различни процеса. Единият от тях включва взаимодействие на почвата с вода или кислород. По подобен начин се формира ръждата върху железните повърхности.

Сред останалите възможни процеси, довели до формирането на "хавайска" почва на Марс, влиза и въздействието на мощни сили като пясъчни бури или метеоритни удари, смятат учените.

Макар и важно, откритието съвсем не изчерпва поставените пред Curiosity цели. Една от основните цели на роувъра е в началото на 2013 г. да се изкачи на планината Шарп – седиментна полегата могила в центъра на кратера "Гейл" с височина 5 км. Там марсоходът ще проучи обстойно минералният състав на скалите.

"Надяваме се, че щом веднъж достигнем до тези наистина древни скали върху планината Шарп, ще открием минерали, които доказват съществуването на обитаема среда в миналото", споделя Дейвид Блейк.

Водещи

Най-четени